Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigării vă exprimați acordul cu privire la folosirea lor. Află mai multe detalii

Sfantul Andrei, o alta sarbatoare

Postat de Cami 21.11.2014 0 Comentarii

Ne apropiem de sfarsitul lunii noiembrie si de ce sa nu ne mai distram un pic pentru ca urmeaza sarbatoarea ortodoxa Sf. Andrei, adica Halloween-ul romanesc. Acesta sarbatoare nu este la fel de populara ca si Halloween-ul American, dar ca si traditii si obiceiuri se aseamana.

Cine este Sf. Andrei si de ce il sarbatorim? Sf. Andrei este un apostol dintre cei 12, iar biserica crestin-ortodoxa il considera “Ocrotitorul Romaniei ”. Data pe care se sarbatoreste Sf. Andrei este de 30 noiembrie, iar noaptea de dinainte 29 spre 30 noiembrie este una magica. Aceasta noapte este numita popular “noaptea strigoilor”. Se spune ca in aceasta noapte poarta dintre cele doua lumi se deschide si cei plecati dintre noi ne pot vizita, de aceea este considerata o noapte de groaza. Oamenii isi iau masuri de protectie, gandindu-se la cea mai puternica arma si anume usturoiul.  De ce usturoiul? Pentru ca strigoilor nu le place mirosul. Ca masura de protectie oamenii ungeau usile si ferestrele cu usturoi, astfel strigoii vor sta la distanta. Alte obiceiuri ar fi ca oalele si borcanele in aceasta noapte sa fie cu gura in jos ca strigoii sa nu salasluiasca intere ele, iar in soba sa nu fie cenusa ca nici aici sa nu se strecoare strigoii la caldura. Traditia spune ca in acesata noapte  animalele se aduna capata puteri neobisnuite si  vorbesc intre ele, iar ritualurile de dragoste sunt mai puternice.

Ca si simboluri ale acestei nopti sunt mastile si dovleacul. Cam asta se spune despre noaptea de dinainte de Sf.Andrei, aceste traditii si obiceiuri nu au legatura cu sarbatoarea, dar se pastreaza si sunt reluate an de an. Deci avem inca un motiv pentru a petrece “Halloween-ul romanesc”. Cat despre usturoi nu numai ca ne apara de strigoi dar ne apara si de boli si este un minunat condiment in bucatarie, deci consumati-l cu incredere.

Lasa un comentariu